Matkultur

En matdestination i Swedish Lapland

Mat från naturens egna skafferi. Det är vad råvarorna i Swedish Lapland är känd för, och det är också sant här i Sorsele, Gargnäs och Ammarnäs. Destinationens smaker kommer från älven, skogarna och fjällen. Det är smaken av vilda fåglar som ripa och tjäder, fisk som röding och sik och förstås den vilda smaken av ren och älg. Det är den klart gula smaken av kantarellerna som finns i Ammarnäsfjällen, och de lika färgglada hjortronen från myrarna. Det är den delikata smaken av frigående betesdjur som går längst älvstränderna i hela kommunen. Smaker som är djärva och spännande och rena råvaror som kommer direkt från naturen till din tallrik.

På menyerna i våra restauranger hittar du samiska specialiteter som gurpi och suovas, eller den lokala favoriten palt som samlar bybor på lunch varje onsdag. Kanske får du möjlighet att smaka ett mjukt tunnbröd och en smakstark sylt, eller en renköttsoppa som värmer dig in i märgen. Oavsett är våra mattraditioner de som ärvts från både samer som nybyggare, och traditionella konserveringsmetoder som torkning, saltning och rökning.

Det handlar ju dock inte bara om tradition och att bevara dem, det handlar också om att ta det till nästa nivå. Våra prisvinnande mathantverkare och skickligheten hos våra kockar gör att köket här är innovativt och spännande. Alla har de olika karaktär och sätt att jobba med råvarorna.

Det här är förvisso inte en foodiedestination med väldigt förfinad mat – maten är lika genuin som människorna du träffar här. Maten är inte tillgjord, den är delikat och rejäl på samma gång. Vår kärlek till bra mat gör oss till ett utmärkt val för en matintresserad besökare.

 

Gurpi

Färsen till gurpi görs på finmalen ren och renfeta, smaksatt med salt, kryddor och örter. Sedan lindas färsen in i renens vackra näthinna och görs till en krepinette – ett lite tillplattat köttknyte, nästan som en korv, men inte riktigt. Sedan hängs gurpin in i en rökkåta för att ge den en karaktäristisk röksmak.

Gurpi kan man njuta av på många sätt – det är ett utmärkt substitut för korv. Grilla den i elden med hjälp av en pinne, eller stek den i en muurikka. Något välsmakande till det – kanske det mjuka tunnbrödet gahkku? – och du har en finfin måltid att se fram emot.

 

 

Palt

Palten är mest känd för sin Piteåvariant, men den är vanlig i hela norra Sverige. Det är en boll som görs av mald eller riven potatis och vetemjöl, med ett innanmäte av tärnat och saltat sidfläsk. Palten kokas och serveras sedan med lingonsylt och smör. Den kan också serveras som flatpalt med stekta fläsktärningar serverat vid sidan av. Ibland blandas vetemjölet med kornmjöl. Palten görs i flera olika varianter, varav en av de mer vanliga är blodpalt.

Ett av de mest populära sätten att njuta av palt är när den har kokats, kylts och tärnats upp för att sedan stekas – allra helst utomhus, över öppen eld.